poniedziałek, 23 kwietnia 2012

żeberka z miodkiem i cynmonem

Składniki

  żeberka wieprzowe, 
  jasny sos sojowy, 
  2 cm kawałek imbiru, 
  ocet ryżowy, 
  papryczka chili, 
  kora cynamonu,  
  miód, 
  czosnek, 
  olej.



Przygotowanie

Żeberka pokroić na porcje, z sosu sojowego, octu ryżowego w proporcji 1:1 oraz startego imbiru, 1 łyżki miodu, kory cynamonu, pokrojonej papryczki chili, czosnku i 2 łyżek oleju przygotować marynatę. Wrzucić do marynaty mięso i odstawić do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, podlać w miarę potrzeb wodą do połowy naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok.30/40 minut - w zależności od grubości kawałków mięsa. Zdjąć folię, polać miodem zmieszanym z sosem który powstał przy pieczeniu i dopiec na złoty kolor. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz