piątek, 13 kwietnia 2012

Kurczak na słodko w sosie sojowo-imbirowym

Składniki

2 piersi z kurczaka. indyka
sos sojowy
miód
swieży imbir
sol
pieprz
olej
ewntualnie: czubryca



Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę (2-3 cm) lub cieńkie paski, zalać sosem sojowym ( ilość według uznania). Dodać 2-3 łyżki lejącego sie miodu. Doprawić świeżo startym imbirem, sola, pieprzem, dodatkowymi przyprawami (ja uzywam czubrycy).

Calość pozostawic na noc w lodówce pod przykryciem.
po kilkugodzinnym macerowaniu ( choc tak pzyrzadzony kurczak może czekać w lodówce, aż wrócisz z pracy) wrzucić kurczaka na cieply olej i smażyć co jakiś czas mieszając.

Tak przyrządzone mięsko podaję z ryżem zabarwionym kurkumą lub szafranem - pod koniec gotowania ryzu dosypuję szczypte przyprawy - UWAGA! szarfan i kurkuma barwią!.
mozliwa jest także wersja bez miodu.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz