niedziela, 8 kwietnia 2012

torcik kakaowo-kokosowy z masa kasztanową

Składniki

biszkopt kakaowy:
-3 jajka
-pól szkl. cukru
-pół szkl. mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżeczki kakao

blacik kokosowy:
-3 jajka
-pół szkl.cukru
-łyżeczka cukru waniliowego
-100g wiórków kokosowych
-płaska łyżka mąki(+pół łyżeczki proszku do pieczenia)

masa:
-3 żółtka
-łyżka mąki
-łyżka (plaska)mąki ziemniaczanej
-łyżeczka cukru waniliowego
-1/3 szkl.cukru
-200 gram masełka
-300gram kremu z kasztanów jadalnych

dodatkowo:
-polewa
-płatki migdałowe
-ozdoby z marcepanu




Przygotowanie

biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na puch następnie dodac żółtka i cukier i nadal ubijać .Stopniowo wsypywać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakaem ( sypkie składniki przesiać)  delikatnie mięszać drewniana łyżką.
piec około 25 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni
Po wystudzeniu przekroić na pół.


blacik kokosowy:białka oddzielic od żółtek .Białka ubic na sztywno ,dodac cukier i nadal ubijać .Dodac obydwie maki chwilke jeszcze miksować aby sie masa białkowa połączyła z mąkami.Wsypać kokos i wymięszac delikatnie łyzka .Piec na złoty kolor

masa:żółtka zmiksowac z kilkoma łyżkami mleka i mąkami ,pozostałe mleko zagotowac z cukrem  po czym dodac masę jajeczną i ugotowac budyń. Budyń przestudzic i połączyć ze zmiksowanym miękkim masełkiem oraz kremem z kasztanów

przełożenie torcika:
biszkopt(nasączyłam go wódka pomieszana z rozpuszczoną kawą (kawę rozpuszczalna rozpuścić w małej ilości wody)
masa
blacik kokosowy
masa
biszkopt
polewa i dekoracja z płatków migdałowych ,marcepanu




a to wersja mini z malinką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz