czwartek, 26 kwietnia 2012

Jajecznica po debreczyńsku

Składniki

6 jajek
5 dag wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
3 cienkie parówki
1 średnia cebula
3 średnie pomidory
2 czerwone papryki
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
50 ml gęstaj kwaśnej śmietany
sól i biały pieprz do smaku





Przygotowanie

Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Składniki połączyć. Wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim pokrojony w kostkę wędzony boczek. Dodać pokrojone parówki i rozdrobnione warzywa. Podlać śmietaną i dusić do ich miękkości. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Dodać rozkłócone jajka. Dokładnie wymieszać. Smażyć do chwili, aż jajka się zetną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz