poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Malinowy przysmak

Składniki

Ciasto:

4 jajka
10 dag cukru
10 dag mąki
1/4 kostki margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:

1,5 szklanki śmietany kremówki
20 dag malin
3 łyżeczki żelatyny
łyżeczka cukru
galaretka malinowa
łyżka cukru pudru



Przygotowanie


Ciasto:

Margarynę stopić, ostudzić.Jajka ubić z cukrem na parze, dodać margarynę, makę i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę. Natłuścić tortownicę.Wlać ciasto.Piec 20-25 min w temp.180st.


Krem:

Połowę malin zmiksować z cukrem. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem,klika łyżek śmietany odłożyć a resztę wymieszać z przecierem malinowym.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić i połączyć z kremem malinowym. Galaretkę przygotować jak na przepisie, ostudzić. Na upieczony biszkopt wyłożyć krem malinowy-wierzch posypać resztą malin. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz