Składniki
0.5 l spirytusu
0.25 l wodki
10 ml miodu
15 dkg cukru moze byc brazowy bedzie wtedy troche inny smak nalewki
12 duzych zielonych orzechow wloskich
2 laski cynamonu
cwiartka galki muszkatalowej
Przygotowanie
Orzechy prosto z drzewa (pamietajac ze musza byc zielone!) umyc,osuszyc,pokroic na plasterki okolo 5 mm.Alkohole wlac do sloja dodac pokrojone orzechy,cynamon,utarta galke muszkatalowa i miod wymieszac zamknac szczelnie i odstawic na 4-6 tygodni w cieplym miejscu, raz w tygodniu wstrzasac slojem, po zakonczeniu oczekiwan przecedzic nalewke przez gaze.
Cukier zagotowacz niewielka iloscia wody gdy zimne dodac do nalewki dla pewnosci przecedzic syrop cukrowy przez gaze.Odstawiamy na nastepne 3 tygodnie w sloju,cedzimy ponownie uwazajac na powstaly osad na dnie.Przecezona nalewke zakorkowac najlepiej w ciemnej butelce i odstawic, mozna pic od razu ale magicznych wartosci nabierze po kilku miesiacach. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz