środa, 4 kwietnia 2012

kuleczki mięsne w sosie pomidorowym

Składniki

50 dag drobno mielonego mięsa wieprzowego


1 cebula


4 ząbki czosnku


3 łyżki bułki tartej


1 jajko


1 puszka pomidorów


ewentualnie sok pomidorowy


sól, pieprz, zioła (np. prowansalskie)


 





Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia. Studzimy.

Mięso przyrządzamy podobnie jak na kotlety mielone: dodajemy jajko, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, bułkę tartą, sól, pieprz i zeszkloną cebulę. Mieszamy dokładnie, formujemy kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia.

Usmażone kuleczki przekładamy do rondelka, zalewamy pomidorami w puszce, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, zioła (ja dodaje prowansalskie ale można "dosmaczyć" swoją ulubioną kompozycją - tymianek, bazylia, oregano), sól i dusimy 10-15 minut. Jeśli mięso wchłonie sos dodaję sok pomidorowy.

Podaję z kuskusem ale równie dobrze komponuje się ryż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz