Składniki
Biszkopt z 5 jajek upieczony w foremce 25/400,75 ml śmietany kremówki (36 %)2 cukry waniliowe3 płaskie łyzeczki żelatyny3-4 wafle typu - princessa lub prince polo (klasyczny kakaowy)brzoskwinie z puszki lub kompotu1 czekolada mleczna3 galaretki cytrynowe lub wg gustu
Przygotowanie
Przygotowanie:
Biszkopt upiec poprzedniego dnia ,aby zdążył ostygnąć. Brzoskwinie pokroić w kostkę a czekoladę drobno posiekać,podobnie jak i wafle.
Zelatynę namoczyć w ok.1/5 szklanki zimnej , przegotowanej wody i po kilku minutach rozpuścić i ostudzić.Galaretkę namoczyc w 1 i 1/3 litra zimnej przegotowanej wody i po ok.5 minutach rozpuścić i odstawić.
Smietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,połączyć z chłodną żelatyną - wymieszać dokładnie i teraz dodać brzoskwinie,czekoladę i wafle.Przemieszać do równego połączenie (ale już nie mikserem) i całą masę wylać na zimny biszkopt uprzednio lekko oblany 1/3 porcji płynnej (jeszcze) galaretki.Wyrównać powiedrzchnię masy i wstawić do lodówki na ok. 15 minut.Po tym czesie wylać na zimną masę pozostałą galaretkę.Wstawić ponownie do lodówki no ok.1 godzinę.
Ja do pieczenie biszkoptu dodałam budyń cytrynowy ,który nadał mu smaku współgrejącego z galaretką.
Zelatynę mozna zastąpić w śmietanie również galaretkę,ale to juz zależy od smaku konsumujących.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz