poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tort pilka nozna

Składniki

ciasto jasne:

4 jajka
szczypta soli
100 g cukru
125 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

ciasto ciemne:

4 jajka
100 g cukru
125 g maki
1 lyzeczka proszku do pierczenia
4 lyzki kakao

masa:

200 g twarozku naturalnego
150 g cukru
4 banany
3 listki zelatyny (1,5 lyzeczki sypanej)
500 ml smietany kremowki


            



Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzac do 200°C. Nastepnie przygotowujemy jasne ciasto. Bialka ubijamy na sztywno  z sola. Zoltka ucieramy z cukrem i 3 lyzkami goracej wody. Dodajemy piane z bialek i przsiewamy do masy make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Calosc mieszamy delikatnie i wylewamy na blaszke i pieczemy ok. 8 minut.

2. Ciemne ciasto przygotowujemy tak samo jak jasne. tylko dodajemy dodatkowo do maki kakao. Pieczemy je jak tylko jane bedzie gotowe.

3. Obydwa spody studzimy. W tym czasie przygotowujem mase. Twarozek mieszamy z cukrem i dodajemy rozgniecione widelcem jeden banan. Zelatyne namaczamy, rozpuszczamy podgrzewajac i mieszamy z masa twozkowa. Odstawiamy do lodowki na 30 minut.
Smietane ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Reszte bananow kroimy drobno i rowniez dodajemy do masy.

4. Z jasnego ciasta wykrawamy 10 szesciokatow ( mozna tez wyciac wiecej jesli miska jest duza) a z ciemnego wycinamy 6 pieciokatow. Najpierw jednak wycinamy z ciemnego ciasta kolo o srednicy miski, w ktorej robimy tort.


                   

5. Okragla miske wykladamy duzym kawalkiem foli spozywczej, na srodku kladziemy pieciokat a dookola szesciokaty na przemian z pieciokatami az do uzyskania wzoru pilki noznej. Wszystkie kawalki dobrze docisnac a ew. szparki wypelnic jasnym ciastem.


                                 

6. Teraz wypelniamy miske masa, mozna lekko stuknac miska o stol, zeby masa lepiej sie rozlozyla i przykryc ja ciemnym kolem. Przykryc tort wystajacym kawalkiem foli i zostawic na noc w lodowce. Na drugi dzien przelozyc ciasto kolem na dol i zdjac folie. W tym momencie nasz tort jest juz gotowy.

                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz