środa, 4 kwietnia 2012

Ciepłe lody

Składniki

1 i 1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wrzącej wody,
1/2 łyżeczki octu,
3 białka,
gotowe wafle-rożki do lodów,
odrobina dowolnego soku lub kakao.



Przygotowanie

Z 1/2 szklanki wrzącej wody, cukru oraz octu ugotować gęsty syrop. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, cieniutkim strumieniem wlewać syrop. Całość umieścić na parze (w naczyniu nad garnkiem z wrzącą wodą) i ubijać do chwili, aż masa zgęstnieje.
Naczynie z gęstą masą wstawić do miski z zimną wodą i ubijać dalej, aż do całkowitego wystudzenia. Lody doprawić do smaku sokiem lub kakao, przełożyć do wafli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz