niedziela, 22 kwietnia 2012

duszona wieprzowina

Składniki

700 g wieprzowiny np.z lopatki,szynki,
1 cebula,
2 lyzki oleju,
4 marchewki,
2 jablka,
150 ml.ciemnego piwa,
sol,pieprz,lisc laurowy,ziele angielskie.



Przygotowanie

Mieso oplukac osuszyc pokroic w kostke.Obsmazyc na patelni z rozgrzanym olejem,przelozyc do garnka.Cebule obrac posiekac zeszklic na pozostalym na patelni tluszczu dodac do miesa.Piwo podgrzac podlac nim mieso oproszyc sola i pieprzem doprowadzic do wrzenia.
Zmniejszyc ogien dodac listek i ziele dusic pod przykryciem ok.30 min.
Gdy piwo odparuje,mieso podlac odrobina wrzatku.Marchewki i jablka obrac marchewki pokroic na grubsze talarki a jablka w kostke.
Marchewki i jablka dodac do miesa dusic ok.10 min.
Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz