niedziela, 22 kwietnia 2012

Ryż dietetyczny z jabłkami

Składniki

torebka ryżu 100 gram
dwa jabłka
płaska łyżeczka cynamonu
2-3 goździki
2 łyżki jogurtu (najlepiej bałkańskiego light)
łyżeczka soli

porcja dla dwóch osób



Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki soli. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone jabłka wrzucić do garnka i lekko przesmażyć - jeśli zaczną przywierać należy dodać wody. Po 5 minutach do jabłek dodać cynamon i proszek z roztartych goździków i dusić jeszcze 10 minut na średnim ogniu. Na dwóch talerzach wyłożyć ryż a na nim ułożyć jabłka, wszystko polać łyżką jogurtu. Danie podawać jeszcze ciepłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz