czwartek, 12 kwietnia 2012

Kruszek z orzechami

Składniki

Składniki na ciasto:

25 dag mąki pszennej20 dag masła lub margaryny60 g cukru pudru2 żółtka20 dag zmielonych orzechów włoskich 

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.

Ponadto:

40 dag orzechów (pekanów, laskowych, włoskich - może być mieszanka)10 dag golden syrupu (lub płynnego miodu)2 łyżki syropu klonowego



Przygotowanie

Ciasto można podzielić na 2 części (wtedy wyjdą 2 mniejsze placki  o średnicy około 24 cm każdy- ja tak zrobiłam), lub zrobić jeden duży placek. Rozwałkować, posypując mąką, lub wylepić nim blachę. Ciasto posmarować syropem klonowym, na górę nasypać orzechy, polać golden syrupem (lub miodem). Można zagiąć brzegi, by miód nie wyciekł.

Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić i po

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz