Składniki
12 dag mąki tortowej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajo,
1 łyżka masłastopionego,
sól szczypta
250 ml maślanki,
1 łyżka cukru,
do smażenia:
masło
do dekoracji:
serek homogenizowany gęsty, i jagód
dżem czerwony
jagody czarne
syrop klonowy
lub powidła
.
Przygotowanie
Do miksera wsypujemy mąkę, proszekdo pieczenia, cukier i sól,dodajemy jajko,maślankę i stopione,przestudzone masło.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło przeznaczone do smażenia, smażymy 4 duże racuszki.
Z reszty ciasta smażymy malutkie racuszki - na uszy.
Ciasta starcza na cztery misie.
Na tależykach układamy 1 dużym i dwa małe racuszki. Duży racuszek - to głowa,a małe układamy u góry głowy jako uszy.
Robimy oczy z serka homogenizowanego i 2 owoców jagód.
Noski robimy z jagód, a buzie z dżemu.
Ja teraz zrobiłam oczka z serka i owoców czarnej porzeczki, noski,uszka i buzie z powideł śliwkowych.
Tuż przed podaniem polewamy je - niekoniecznie - syropem klonowym - będą smaczniejsze..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz