niedziela, 8 kwietnia 2012

Miś uszatek - racuszki dla niejadków

Składniki


 12 dag mąki tortowej,
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  1    jajo,
 1 łyżka  masłastopionego,
 sól szczypta
 250 ml maślanki,
 1 łyżka cukru,

do smażenia:


 masło

do dekoracji:



 serek homogenizowany gęsty, i jagód


 dżem czerwony
 jagody czarne
 syrop klonowy
lub powidła






 


 


.







Przygotowanie

Do  miksera wsypujemy mąkę, proszekdo pieczenia, cukier i sól,dodajemy jajko,maślankę i stopione,przestudzone masło.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło przeznaczone do smażenia, smażymy 4 duże racuszki.
Z reszty ciasta smażymy malutkie racuszki - na uszy.
Ciasta  starcza na cztery misie.

Na tależykach układamy  1 dużym i  dwa małe racuszki. Duży racuszek - to głowa,a małe  układamy u góry głowy jako uszy.

Robimy oczy z serka homogenizowanego i  2 owoców  jagód.
Noski robimy z jagód, a buzie z dżemu.
Ja  teraz  zrobiłam  oczka z serka i owoców  czarnej porzeczki,  noski,uszka  i buzie z powideł śliwkowych.
Tuż przed podaniem polewamy je -  niekoniecznie - syropem  klonowym - będą smaczniejsze..

Podajemy je maluszkom od 15 miesiąca życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz