sobota, 21 kwietnia 2012

Zapiekanka-ziemniaki kapusta boczek

Składniki

6 większych ziemniaków
0,3 kg kapusty kiszonej
30 dkg boczku wędzonego, surowego, karkówki lub drobiowego

sól, pieprz, smalec lub margaryna







Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Kapustę przepłukać lub jak ktoś woli kwaśniejszą jak ja to nic z nią nie robić. Boczek lub inne mięsko pokroić na plasterki.

Naczynie żaroodporne lub lepiej żeliwną brytfankę wysmarować grubiej smalcem lub margaryną (nie olejem-nie jest tak smaczne). Na to wyłożyć plasterki ziemniaków i posypać solą i pieprzem. Następna warstwa to kapusta a na nią wyłożyć mięsko. Jeśli jest surowe to też posypać solą. Jeśli wędzone tak jak ja robiłam w tym przypadku to nic już nie sypać. Powtarzać składniki aż się wyczerpią. U mnie było po dwie warstwy z tej ilości produktów. Przykryć naczynie.
Piec 1-1,5 godziny w temp.180-200 stopni
Nie podaję dokładnej temp. ponieważ mój piekarnik nie ma termometru ;).
Najlepiej sprawdzić czy ziemniaki, kapusta i mięso jest miękkie.

Zapiekankę bardzo często robili moi rodzice w latach osiemdziesiątych. Ja na nią nabrałam ochoty dzisiaj i dzielę się z Wami tym prostym i rewelacyjnie pysznym przepisem :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz