poniedziałek, 9 kwietnia 2012

PULPECIKI z makaronem

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
pieprz czarny, ziołowy , papryka ostra, sól
wywar z kostki rosołowej


makaron (np penne)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
cebulka
czosnek
koncentrat pomidorowy
1 czerwona papryka
przyprawy





Przygotowanie

Mięso, jajko, bułkę wymieszać, doprawić. (można dodać trochę musztardy kotleciki nabierają wtedy charakteru). Uformować okrągłe pulpeciki. Ugotować w wywarze




Cebulkę, czosnek (przeciśnięty) zeszklić na maśle. Dodać mąkę, wywar z pulpecików, przecier pomidorowy, podgotować.(mozna dodać łyżkę śmietany również)
Do sosu dorzucić paprykę pokrojoną w kostkę, ugotowany makaron, pulpeciki. Doprawić. Poddusić wszystko razem kilka minut.


Takie jednogarnkowe danie. Przepis dostałam od znajomej. Polecam na obiad, potrawa bardzo smaczna i sycąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz