wtorek, 24 kwietnia 2012

Risotto z cukinią

Składniki

30 dag ryżu krótkoziarnistego
60 dag cukini;
1/2 l rosołu;
1/2 l białego, lekko słodkawego wina;
pół dużej cebuli;
15 dag masła;
6 dag tartego parmezanu;
100 mi śmietanki;
sól i pieprz.





Przygotowanie

Obraną cukinię pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle (6 dag), ale na tyle, żeby zachowała trochę jędrności. Odstawić. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle (6 dag), wsypać ryż i prażyć go, mieszając, przez 2 minuty. Zmieszać rosół z winem i dolewać po trochu na patelnię, czekając, aż ryż wchłonie poprzednią porcję. Kiedy ryż będzie już prawie miękki (po niecałych 20 min), dodać cukinię, parmezan, śmietankę i resztę masła, wymieszać i doprawić do smaku. Podgrzać jeszcze chwilę i podawać. Ryż powinien do końca zachować nieco twardości.

wg, Makłowicza i Bikonta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz