poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Bukiet surówek wg Różyczki

Składniki


Surówka z czerwonych buraczków
♦ 1/2 kg czerwonych buraczków(podgotowanych) młodych
♦ 1 duże jabłko
♦ 1 łyżeczka cukru
♦ 1 ząbek czosnku(jeżeli lubimy)
♦ oliwa z oliwek(1 łyżka)
♦ sok z cytryny
♦ pieprz +sól
Surówka z marchewki
♦ 5 marchewek
♦ 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka w occie
♦ 1 łyżeczka cukru
♦ 1 łyżka majonezu(niskokaloryczny lub wg uznania)
♦ sól+pieprz
Surówka z białej kapusty
♦ 1/4 główki białej kapusty
♦ 1 duża marchewka
♦ 1 jabłko
♦ 1 cebulka
♦ sok z cytryny
♦ 1 łyżeczka cukru
♦ sól+pieprz
♦ 1 łyżka majonezu(niskokaloryczny lub wg uznania)
♦ 1 łyżka jogurtu naturalnego
majonez i jogurt możemy zastąpić oliwą z oliwek





Przygotowanie

Surówka z czerwonych buraczków
Buraczki obgotować około 10 min,zalać zimną wodą ,obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach.
Dodać starte jabłko,zmiażdżony ząbek czosnku,cukier,sól,pieprz,sok z cytryny,oliwę z oliwek,wszystko dokładnie wymieszać.
Surówka z marchewki
Marchewkę oskrobać,zetrzeć na tarce na grubych oczkach,posolić popieprzyć,dodać cukier,chrzan,majonez,wszystko wymieszać.
Surówka z białej kapusty
Kapustę cieniutko pokroić,posolić,popieprzyć,dodać,starte jabłko, marchewkę,drobno pokrojoną cebulkę,sok z cytryny,wygnieść lekko ręką,odstawić na kilka minut.Majonez wymieszać z jogurtem,polać surówkę.
Surówki są bardzo łatwe do zrobienia,i zarazem smaczne.(może być wersja bez majonezu i jogurtu,jeżeli ktoś lubi można polać oliwą z oliwek! też jest pyszna)

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz