wtorek, 22 listopada 2011

Usta Adama wg Haliny

Składniki

   
CIASTO: 5 jajek 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 5 łyżek wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna KREM: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru pudru 1 margaryna np.Kasia 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 kostki margaryny  3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao DODATKOWO: 40 okrągłych biszkoptów marmolada



Przygotowanie

           
CIASTO:
Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C

KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń−miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto.

POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

                       


                                                                                                                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz