sobota, 26 listopada 2011

Curry z kurczaka

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w kostkę
2 pomidory bez skórki (zmiksowane)
1 cm imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (NIE kminku)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 liście laurowe
1 łyżeczka garam masala
ok.1/2 szkl. wody
5 łyżek śmietamy gęstej (lub jogurtu)
sól do smaku



Przygotowanie

Z piersi zdejmujemy skórę i kroimy w kostke.
Cebulę podsmażamy na oliwie (ok.3 łyżki) aż się zeszkli, dodajemy liście laurowe, czosnek, kurkumę, kmin,obie papryki, kolendrę, kurczaka i podsmażamy ok.1 min. Następnie dolewamy wodę i pomidory. Dusimy ok.20 min. Na minutę przed końcem dodajemy imbir, garam masalę i jogurt. Podajemy z ryżem.
CURRY NAJLEPSZE JEST NASTĘPNEGO DNIA!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz