czwartek, 24 listopada 2011

Klopsiki w sosiku koperkowym

Składniki

- 1/2 kg mięsa mielonego

- bułka tarta

- cebula

- 1 jajko

- 1/3 szkl śmietany

- 3-4 łyżeczki mąki pszennej

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- pęczek koperku

- pieprz

- sól

- tłuszcz do smażenia klopsików



Przygotowanie

Mięso starannie wyrobić z bułką, jajkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i przyprawami. Uformować kulki wielkości jaja kurzego, obtoczyć w mące, można lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. 



Usmażone klopsiki włożyc do rondla, podlać wodą i dusić 20-30 minut. Po tym czasie klopsy wyjąć, wrzucić posiekany koperek, można dodać łyżeczkę chrzanu dla zaostrzenia smaku, posolić-zagotować. Sos podprawić śmietaną połączoną z mąką pszenną i ziemniaczaną, wrzucić klopsiki i zagrzać. Gdyby sos okazał się zbyt rzadki, można dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Podawać z ziemniaczkami/ryżem oraz z sałatą lub surówką. 



Przepis dostałam od koleżanki, kiedy szukałam inspiracji na obiad dla swojego niejadka, oczywiście po swojemu go zmodyfikowałam.

Polecam i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz