poniedziałek, 21 listopada 2011

Spaghetti bolognese

Składniki


25 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowiny lub mieszanego, wołowo-wieprzowego)
duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
puszka pomidorów bez skórki
szklanka bulionu z warzyw
łyżka śmietany
oregano, bazylia, rozmaryn
sól, cukier, pieprz, papryka


makaron spaghetti
oliwa
sól





Przygotowanie

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na odrobinie oliwy, pod koniec dodajemy jeden! rozdrobniony ząbek czosnku. Przerzucamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy mięso, podsmażamy, rozdrabniając je jak najbardziej, po czym wrzucamy z powrotem cebulę z czosnkiem. Podlewamy bulionem, dusimy ok. 15-20 minut. Wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i wlewamy zalewę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami, w tym łyżeczką cukru! i jeszcze jednym ząbkiem czosnku. W razie potrzeby można dolać jeszcze trochę bulionu. Dusimy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, aż sos uzyska jednolity kolor.

W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron z odrobiną oliwy - makaronu można potem nie przelewać zimną wodą - i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz