poniedziałek, 7 listopada 2011

sernik gotowany z pomarańczą

Składniki

Cherbatniki kakaowe.
Biszkopt ciemny.
Masa serowa.
Polewa czekoladowa

masa serowa:
-1 kg.sera
-5 jajek
-1 kostka masła
-3 cukry waniliowe
-1 szklanka cukru pudru lub zwykłego
-skórka otarta z pomarańczy
-sok wyciśnięty z pomarańczy, można też dodać miąsz
-2 budynie waniliowe: 1 na 750 ml, 1 na 500 ml mleka
-0,5 szklanki mleka

biszkopt ciemny:
-2 jajka
-2 łyżki cukru
-3 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka pr. do pieczenia





Przygotowanie

Ser zmielić
Jajka ubić
Zagotować razem cukier waniliowym, masło, cukier, startą skórkę, i sokiem pomarańczowym.
Do zagotowanego wywaru dodać ser.
Następnie ubite jajka.
Całą masę zagotować.
Na końcu dodać budynie rozrobione w mleku.
Masę gotować jeszcze ok. 1 min
Na ciemny biszkopt wylać masę serową a na niej poukładać herbatniki. Gdy sernik wystygnie udekorować go polewą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz