środa, 16 listopada 2011

Grzanki brokułowe

Składniki

 


 


10 dag brokułów


cebula


czerwona papryka


mała pietruszka


łyżka masła


20 dag żółtego sera


jajko


3-4 łyżki kremówki


2-3 łyżki bułki tartej


8 kromek chleba tostowego


sól, pieprz


 


 





Przygotowanie

 

 

Różyczki brokułów myjemy i gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę. Pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chwilę dusimy na rozgrzanym maśle z cebulą i papryką. Dokładnie mieszamy z brokułami. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy do warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy kremówkę i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pieczywo. Zapiekamy ok. 15 minut w 200 stopniach.


Smacznego :-)

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz