niedziela, 20 listopada 2011

Drożdzowy wieniec migdałowy pani Alinki

Składniki

Ciasto

38 dag mąki
3 dag drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
8 dag cukru
1/2 szkl oleju
szczypta soli
otarta skórka z cytryny



Nadzienie

20 dag zmielonych migdałów
14 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
słodka śmietanka (ile zabierze farsz)  



Przygotowanie

Mąkę przesiać, wspypać do miski i dodać pokruszone drożdze. Polać drożdże 2 łyżkami letniego mleka i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić na 15-20 min w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu dodać do rozczynu mleko, cukier, olej, sól i skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ręki i pozostawić do wyrośniećia na pół godziny. Po wyrośnięciu rozwałkować na prostokąt i wyłożyć na nie masę migdałową.





Zmielone migdały połączyć z resztą składników. Masę rozsmarować na cieście i zwinąc jak roladę. Na blasze uformować pierścień. Pozostawić do wyrośnięcia ok. pół godziny
Piec w temp. 200 o  C przez około 35 min. Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową albo lukrem sporządzonym z 15 dag cukru pudru i 3 łyżek rumu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz