poniedziałek, 14 listopada 2011

pyszny placek karmelowy

Składniki

25dag margaryny 4 żółtka pół szklanki cukru pudru 50 dag mąki tortowe łyżeczka proszku do pieczeni KREM pół litra śmietany kremówki (36%) pół szklanki cukru pudru opakowanie śmietanfiksu .



Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto i pieczemy dwa placki. Najlepsza jest forma prostokątna. Temperatura piekarnika około 180 stopni. Czas około 20-30 minut. Po przestudzeniu przekładamy ciasto kremem. UWAGA! Ciasto jest bardzo kruche. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i paczką śmietanfiksu. Przełożone ciasto polewamy gorącym karmelem. PRZYGOTOWANIE KARMELU Do garnka wkładamy puszkę słodkiego, skondensowanego mleka. Zalewamy ją wodą i gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy puszkę z wody i otwieramy. Łyżką rozsmarowujemy gorący karmel na placku. Na wierzch sypiemy około 10 dag drobno posiekanych włoskich orzechów. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy to pod wpływem karmelu i masy, placki odpowiednio spulchnieją . Ja piekę ciasta na papierze do pieczenia .Delikatnie wyjmuję ciasto      razem z papierem tak żeby sie nie rozkruszyło.                                                     

Ciasto jest przepyszne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz