sobota, 19 listopada 2011

Hawajskie zawijasy z kurczaka

Składniki


4 pojedyncze piersi z kurczaka;
puszka ananasa w plastrach;
4 spore plastry szynki;
starty żółty ser do posypania;
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka;
4 łyżki dobrego ketchupu;
margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego;




Przygotowanie

Piersi z kurczaka obmyc pod bierzącą wodą, wytrzeć w ręczniki papierowe, posolić i popieprzyć do smaku. W zależnoci od gustu i upodobań, albo lekko rozbić każdą z nich (będą z nich zwijane roladki), albo naciąć każdą wzdłuż, aby powstała kieszonka (do kieszonki będzie kładziony farsz). Ja robię albo tak albo tak :) Z puszki ananasa odłożyć 4 plastry, resztę pokroić w niewielką kosteczkę. Na każdy plaster szynki nakładamy kawałeczki pokrojonego ananasa, zwijamy w rulon i wkładamy do kurczakowej kieszonki (spinamy wykałaczkami brzegi) lub rulonik z szynki z ananasem zawijamy w kurczaka, jeśli wybraliśmy wersję roladki (również spinamy wykałaczkami). Naczynie żaroodporne smarujemy tluszczem, wkładamy kurczakowe zawijasy, posypujemy je przyprawą do kurczaka i na każdego z nich kładziemy sporą łyżkę ketchupu, plaster ananasa a po wierzchu sypiemy startym żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez okolo 35-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz