poniedziałek, 7 listopada 2011

Pomidory z wątróbką

Składniki

5-średniej wielkości pomidorów,
1/4 kostki masla,
5 łyżek tartej bułki,
3 ząbki czosnku,pęczek natki pietruszki,
5 wątróbek drobiowych,
sól,pieprz,olej,cebula,łyżka mąki;



Przygotowanie

Pomidory przekroić na pół, wybrać łyżeczką miąższ i ułożyć ciasno w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.
Zmiażdzone ząbki czosnku mieszamy z tartą bułką,masłem,sola, pieprzem i połową posiekanej pietruszki.
Połówki pomidorów posypujemy sola i pieprzem,napelniamy masą .
Pieczemy 15-20 min w nagrzanym piekarniku.

W tym czasie przygotowujemy wątróbkę.
Przekrojoną wątróbkę obtaczamy w mące i krótko obsmażamy - tak aby straciła krwisty kolor. W CZASIE SMAŻENIA NIE SOLIMY.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni.

Wyjmujemy z piekarnika pomidory i na każdym układamy połówkę wątróbki,posypujemy solą i pieprzem,ozdabiamy cebulą i pozostałą pokrojoną pietruszką.
Na chwilę wkladamy do goracego piekarnika (wyłączonego).
Można podawać z pieczywem,ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz