poniedziałek, 7 listopada 2011

kalafiorowa

Składniki

 

Składniki:


kalafior (może być mrożony)


mała włoszczyzna


Bulion warzywny WINIARY (2 kostki)


2 ziemniaki


pół puszki kukurydzy w zalewie


pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany


3 ziarna ziela angielskiego


odrobina Kwasku cytrynowego WINIARY


2 łyżki drobno posiekanego koperku


sól


pieprz





Przygotowanie

 

Kalafior umyj, podziel na małe różyczki i włóż na 10 minut do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, potem opłucz.

 

Włoszczyznę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach lub bardzo drobno pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę (2,5 litra), dodaj kostki bulionowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Włóż ziemniaki oraz kalafior i gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj kukurydzę wraz z zalewą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Przed podaniem wlej śmietanę i wsyp koperek, jeszcze raz wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz