wtorek, 22 listopada 2011

Fasolka szparagowa marynowana w cytrynie

Składniki

800-1000 dag fasolki szparagowej
2-3 cytryny
natka pietruszki
woda do zalewy-ok.1 szklanki
sol,cukier,lisc laurowy,ziele angielskie,gozdziki



Przygotowanie

Fasolke umyc,oczyscic z lyka,odciac koncowki,pokroic na kawalki 4-5 cm.
Wrzucic do wrzacej osolonej wody (z dodatkiem cukru),gotowac bez przykrycia do miekkosci (20-30 min).
Cytryny umyc,sparzyc,obrac ze skorki,pokroic na plasterki (1-2 plasterki mozemy pozostawic ze skorka) usuwajac pestki.
Szklanke wody zagotowac z przyprawami i cytryna,zalac fasolke,dodac posiekana natke pietruszki,postawic w chlodzie na kilka godzin (nawet na dobe).Jesli dodalismy plasterki cytryny ze skorka,dobrze byloby usunac je po ok 1/2 godz,aby fasolka nabrala zapachu,ale nie zgorzkniala.
Mozna obrac wszystkie cytryny,a do zagotowanej zalewy wrzucic na chwile kawalek skorki
Wyjac fasolke z zalewy,podawac na zimno do drugiego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz