poniedziałek, 14 listopada 2011

Francuski ogródek

Składniki

Składniki na 6 porcji

• 1 średni ogórek sałatkowy   • pół brokułowego kwiata   • 1 pęczek rzodkiewek   • 3 młode marchewki   • 3 gałązki selera naciowego   • 1 młoda, mała cukinia   • 15 pomidorków koktajlowych   • 1 kolba cykorii, może być czerwona   • 1 żółta papryka   • 3 ząbki czosnku   • 1 łyżka musztardy dijon   • 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny   • sól, pieprz   • 1/2 szklanki oliwy extra vergine

1/2 szklanki oleju



Przygotowanie

1. Możesz wybrać tylko niektóre z proponowanych warzyw, ważne, żeby było kolorowo, soczyście i apetycznie. Podaj gościom ogródek na stół i masz 20 minut spokoju  Idealne kiedy jest jeszcze w kuchni coś do zrobienia.
2. Brokuła podziel na różyczki, zblanszuj we wrzątku przez 5 min., zahartuj w zimnej wodzie i odsącz. Ogórka przekrój na pół wzdłuż i wypestkuj, pokrój w podłużne słupki. Seler przekrój na krótsze kawałki i wdłuż na 2 „patyczki”. Paprykę oczyść z nasionek i pokrój na wzdłużne paski.
3. Marchewki oskrob, przekrój na pół i pokrój wzdłużnie na ćwiartki. Cykorię podziel na liście. Cukinię przygotuj jak ogórka, jeżli ma malutkie pesteczki to ich nie usuwaj. Rzodkiewki przekrój wzdłuż na pół zostawiając nieco zielonej natki.Pomidorki umyj i wbij w nie wykałaczki, żeby dawały się zanurzać w sosie.
4. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą. Żółtko zmiksuj z pieprzem, odrobiną soli i musztardą dijon, dodawaj po łyżce oliwę i miksuj do uzyskania gładkiego majonezu, wymieszaj go z czosnkiem i sokiem z cytryny i odstaw na 10 min. Otrzymałeś/aś francuski majonez czosnkowy, Brawo!
5. Na dużym półmisku ułóż promieniście wszystkie rodzaje warzyw obok siebie, w środek włóż miseczkę z sosem. Warzywa maczaj w sosie i chrup do woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz