czwartek, 3 listopada 2011

Kartoflanka z pesto

Składniki

3-4 średnie ziemniaki
3-4 plastry boczku
2 łyżki masła
700ml bulionu [dla leniwych - woda + kostka rosołowa]
600ml mleka
100g [ok.3-4 garstki] drobnego makaronu [muszelki lub gwiazdki]
150ml śmietany 18 lub 12%
natka pietruszki [wg uznania - ja wrzucam ok. 1-2 łyżki]
2-3 łyżki sosu pesto



Przygotowanie

Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć [ok.5min], dodać masło, ziemniaki pokrojone w kostkę [raczej drobną, no powiedzmy 5x5mm ] - można też dodać cebulę, 2-3 średnie sztuki, ja nie lubię więc nie dodaję.
Smażyć 10-15min. Wrzucić do gotującego się bulionu i dolać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 10-15min na wolnym ogniu. Dorzucić makaronik i gotować kolejne 15min. Dodać śmietanę, zagotować. Następnie wrzucić natkę pietruszki i pesto.

A jeśli będzie za gęsta to zawsze można dolać wody
Można dodać czarnego drobno zmielonego pieprzu. Dzięki bulionowi i pesto zupa jest słona.
Zupa jest jeszcze lepsza gdy podamy ją z grzankami z masełkiem ziołowym lub czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz