niedziela, 20 listopada 2011

Strudel serowo-czereśniowy

Składniki

30 dag mąki,
1 łyżka octu,
5 łyżek oleju,
2 łyżki cukru,
sól, 
1 paczka cukru waniliowego,
6 dag masła,
75 dag sera twarogowego,
4 jajka,
skórka z 1 cytryny,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
70 dag czereśni,
tłuszcz do wysmarowania formy,
cukier puder do posypania.



Przygotowanie

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, uformować kopczyk. Ocet, olej i 8 łyżek letniej wody wlać do mąki, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w lnianą ściereczkę, odłożyć na 20 min. Masło curier, skórkę cytrynową i cukier waniliowy utrzeć. Stopniowo dodawać twaróg, żółtka i śmietanę. Czereśnie umyć, wydrylować i dodać do masy serowej. . Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować masą z czereśniami, zwinąć jak roladę. Końce ścisnąć.Blachę natłuścić, ułożyć na niej strudel i piec 45 - 50 minut w temperaturze 225 stopni C. Strudel wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz