czwartek, 24 listopada 2011

ciasteczka orzechowe - moje

Składniki


Na około 60 szt.:
150 g Kasi
250 g cukru
250 g mąki
2 jajka
250 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
Łuskane orzechy laskowe do przybrania
Kasia do posmarowania blachy
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasteczek

Czas
pieczenia: 8-12 min.





Przygotowanie

Kasię, cukier, jajka utrzyj na puszysta masę. Dodaj cynamon i sól, a następnie zmielone orzechy i mąkę. Wszystko wyrób na gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię aluminiową i włóż na 30 min do lodówki. Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm i foremkami wycinaj misie, wtykając w każda po jednym orzechu laskowym. Ciastka ułóż na posmarowanej Kasią blasze. Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-200st C i piecz 8-12 minut. Upieczone ciasteczka zdejmij z blachy i ostudź na kratce. Zamiast cynamonu możesz dodać 2 łyżki kakao lub kilka kropli zapachu rumowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz