poniedziałek, 21 listopada 2011

Makowiec z sernikiem

Składniki

Masa makowa: 1 szklanka maku 12,5 dkg masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 2 i 1/2 szklanki cukru 8 jajek 25 dkg masła 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru tabliczka czekolady sok z 1 cytryny masło i bułka tarta do blachy



Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:
Prostokątną blachę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z masą makową. Wylać równą warstwą na blachę. Piec 15 minut w temp. 200°C.
Przygotowanie masy serowej:
Ser zemleć, ucierać dodając po jednym żółtku. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszać. Masę wyłożyć na zapieczoną masę makową. Piec przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej. Gorące ciasto posmarować lukrem i dekoracyjnie polać rozpuszczoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz