sobota, 5 listopada 2011

Domowe kulki rybne w occie

Składniki

kuleczki:



1 kg ryby mrożonej w kostce (ale moze byc w filetach) mintaj lub morszczuk
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
bułka sucha kajzerka
olej do smażenia

zalewa:



1/2 szkl. octu spirytusowego
1 litr wody
2 cebule
marchewka
3 łyzki cukru
liscie laurowe 3-4 szt.
ziele angielskie 4-5 szt




Przygotowanie

Bułkę namoczyć w wodzie po chwili odcisnąć. Rybe zmielić razem z odcisnięta bułką, pokrojona w kostkę cebulą, czosnkiem. Do masy dodac jajko przyprawić solą, pieprzem, jeżeli masa jest za luźna mozna dosypac bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formowac kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczac w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do brazowego koloru.

W międzyczasie zrobic zalewe. Wodę zagotować, dodac cukier, ziele i liść laurowy. zagotować. Dodac cebule pokrojona w piórka oraz marchewke w plasterkach. Odstawić do ostygnięcia. Gdy zalewa bedzie chlodna zalać nią kulki rybne. Odstawić całosć dzień do lodówki, bo musi przejść smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz