czwartek, 3 listopada 2011

Syrop na ból gardła lub kaszel

Składniki

 cebule 3-4
 cukier 3 łyzki
słoik





Przygotowanie

Cebulę kroimy w większe cząstki lub wieksze piórka
Przekładamy cebule do suchego słoika (tak żeby cebuli było przynajmiej pół słoika) całosc posypujemy cukrem.
Zakręcamy słoik i mocno potrząsamy aby cukier wymieszał sie z cebulą. Odkręcamy słoik !!!  i pozostawiamy tak przez ok 2 -3 godziny aby z cebuli wydostał sie sok--czyli nasz syrop.

Trochę syropu (można też całość-nie zaszkodzi:) przelewamy sobie do szklanki lub łyzeczke i pijemy. Po jakimś czasie gdy znów zachodzi potrzeba znów pijemy.


Uwaga -Tak przygotowany syrop nadaje sie tylko  ok 1 dnia.
Tak wiec jeśli zrobimy go np rano o 8 to bedzie tylko dobry do ok 16-17- potem robi sie mętny, niesmaczny i traci swe składniki.
Więc lepiej zrobić go ponownie po południu by było na reszte dnia i wieczór (a wiadmo że gdy ma sie podraznione gardało to z drapiacym gardłem nie zaśniemy tak szybko--a ten Syrop WAM to z pewnoscia  ułatwi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz