piątek, 18 listopada 2011

Pomidorowa z dojrzałych pomidorów - pyszna

Składniki

1 kg mocno dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
główkę świeżego czosnku
2 cebule średniej wielkości
6 łyżek oliwy
6 szklanek bulionu warzywnego (doprawdy NIE może być z kostki)
pół szklanki słodkiej śmietanki (co najmniej 22 procent)
sól
odrobinę cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
garść liści do dekoracji (bazylia lub natka)



Przygotowanie

Pomidory obierz ze skóry (zrób na nich płytkie nacięcia na krzyż,
zalej wrzątkiem na minutę, następnie wyjmnij i zdejmij skórkę),
pokrój na ćwiartki, usuń szypułkę, nasiona oraz sok.
Cebule obierz i drobno posiekaj.
Obrany czosnek pokrój na cienki plasterki.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, cały czas
mieszając, 3-4 minuty aż lekko się zeszkli. Dodaj czosnek, smaż
mieszając minutę, następnie dodaj pomidory. Smaż na średnim ogniu
przez 5-7 minut. Wlej bulion, dopraw solą, doprowadź do wrzenia
i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż pomidory zupełnie
się rozpadną.
Zmiksuj zupę na jedwabisty krem, dopraw pieprzem i cukrem.
Chwilę potrzymaj na ogniu.
Śmietankę wlej do zupy i dokładnie wymieszaj.
Zupę podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.
Moim zdaniem najlepiej smakuje z grzankami.

Przepis otrzymałam pocztą elektroniczną z jednego portalu kulinarnego.Skorzystałam z niego ,zupa pyszna. Smakuje także z cienkim makaronem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz