niedziela, 22 stycznia 2012

zupa klopsikowa

Składniki

Włoszczyzna pokrojona w paski - może być mrożona
3 - 4 ziemiaki
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
natka pietruszki
200 ml słodkiej śmietanki 30%

400 gr mięsa mielonego
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka bułki tartej



Przygotowanie

Wrzucić go garnka włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemiaczki, zalać wodą. Gotować pod przykryciem razem z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem.

Wymieszać mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem - uformować nieduże klopsiki.

Gdy warzywa i ziemiaki będą miękkie, dodać klopsiki i gotować aż wypłyną na wierzch.
Na sam koniec dodać słodką śmietankę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić jeśli trzeba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz