piątek, 6 stycznia 2012

Kulebiak z grzybami

Składniki

1..  30 dag mąki
2..  15 dag masła
3..  2 żółtka 1 jajo
4..  2 łyżki śmietany

Na nadzienie:
1..  50 dag świeżych grzybów (lub piczarek)
2..  2 łyżki masła
3..  1 cebula
4..  1/2 szklanki śmietany
5..  1 jajo,natka pietruszki
6..  sól pewprz.




Przygotowanie

Mąkę posiekać z tłuszczem, żółtka rozetrzeć z solą, połączyć ze śmietaną, dodać do mąki. zagnieść ciasto i włożyć do lodówki, grzyby lekko obgotować, odcedzić, pokroić cebulę udusić, dodać grzyby, podlać wywarem udusić, śnietanę rozmieszć
z jajkiem, dodać do grzybów, przyprawić, ciasto podzielić na
2 części , rozwałkować.
Formę wysmarować  tłuszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz