niedziela, 15 stycznia 2012

Paczki luksusowe

Składniki

-14 zoltek
-1 kg maki
-8 dkg drozdzy
-2,5 szklanki mleka
-1 szklanka cukru pudru
-kilka kropli olejku waniliowego
-5 lyzek spirytusu
-200 g masla






Przygotowanie

Zrobic rozczyn z polowy letniego mleka, drozdzy, lyzki maki i cukru, zostawic do wyrosniecia.
Stopic maslo, zebrac serwatke.
Po wyrosnieciu drozdzy wszystkie skladniki wlozyc do duzej miski i wyrabiac ciasto do uzyskania pecherzykow powietrza (ja wyrabiam duza lyzka drewniana).
Ciasto zostawic do wyrosniecia.
Po wyrosnieciu wylozyc na posypana maka stolnice, rozwalkowac na placek o grubosci 1,5-2 cm, wykroic szklanka krazki, odkladac na bawelniana sciereczke, druga nakrywamy.
Smaze paczki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty.
Nadziewam po lekkim przestudzeniu szpryca (marmolada, powidla, budyn, ajerkoniak) i lukruje.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz