niedziela, 29 stycznia 2012

wątróbka drobiowa z jabłkiem i czosnkiem

Składniki

70dkg wątróbki drobiowej
3  cebule
czosnek, wedle uznania..ja daję dużo ok. 8 dużych ząbków
4 kwaśne jabłka
pół kostki masła [albo trochę więcej:)]
olej do smażenia
sól, pieprz, mąka



Przygotowanie

Wątróbkę oczyszczamy z błon, obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia.
W tym samym czasie w brytfance rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony drobno czosnek..dusimy tak by cebulka się zeszkilła, a masło nie przypaliło.
 Przysmażoną wątróbkę wrzucamy do masełka, mieszamy z cebulką i chwilę dusimy pod przykryciem. Jeśli masła jest za mało można dorzucić jeszcze z ćwierć kostki.
Jabłka obieramy, kroimy na duże kawałki i dodajemy pod koniec duszenia, lekko mieszamy tak by się nie rozpadły.
Na końcu posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przyrządzoną watróbkę można zjeść również na zimno do chlebka, jest doskonała.
Jedna uwaga. Nie należy zamieniać masła ma margarynę, potrawa wiele straci na smaku i na zimno nie będzie smkowała. Wiem, bo próbowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz