sobota, 28 stycznia 2012

Pulpeciki z kapustą włoską w sosie pomidorowym

Składniki

PULPECIKI
mięso mielone drobiowe - 0,5 kg
kapusta włoska - 1/2 średniej główki
kasza manna - 1 szklanka
jajka - 3 szt.

Dodatki
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
olej

SOS
kostka rosołowa - 3 szt.
koncentrat pomidorowy
śmietana lub mąka do podbica
bazylia
pietruszka zielona



Przygotowanie

Na początku pokroić drobno kapustę włoską i posypać solą, aby zmiękła. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos w osobnym garnku na ok. 1,5 l wody z wszystkimi składnikami dodając do smaku bazylię i pokrojoną zieloną pietruszkę.
Gdy już kapustka zmiękknie, to wymieszać mięso mielone z kapustą, kaszą manną i jajkami. Przyprawić do smaku. Następnie otoczyć w mące i bułce tartej oraz podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy już mamy gotowe pulpeciki (lekko zarumienione) wrzucamy je do sosu pomidorowego i przez ok. 10 - 15 min. dusimy w sosie na malutkim ogniu.

Pulpeciki najepiej podawać z ryżem!!!

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz