czwartek, 26 stycznia 2012

barszcz ukraiński z szybkowaru

Składniki

50 dag kości szpikowych
3 marchewki
1 kalarepa
2pietruszki
40dag ziemniakow
2cebule
2ząbki czosnku
2gożdziki
1,5l wody
1duży burak ćwikłowy(ugotowany i utarty)
0,5 szklanki smietany
sól
pieprz
cytryna



Przygotowanie

kości ipokrojone warzywa (oprócz buraka)włożyć do szybkowara,zalać wodą ,wrzucić przyprawy.Zamknąć szybkowar i ogrzewac 30 min od czasu wzrostu ciśnienia(kiedy stawiamy zamknięty szybkowar na ogniu po pewnym czasie zaczyna on głośno syczeć,wtedy zmniejszamy płomień tak aby syczenie było niewielkie).Po tym czasie szybkowar otworzyć ,po uprzednim zmniejszeniu ciśnienia (ja polewam go zimną wodą),dodać buraka i gotować 5 min bez przykrycia następnie doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.smacznego


przepis pochodzi z książki o szybkowarach z 1970r niestety nie znam tytułu -brak okładki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz