czwartek, 19 stycznia 2012

falafele

Składniki

200g ciecierzycy moczonej przez noc w wodzie
1 kromka białego chleba bez skórki
2 zmiazdzone ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej świerzej natki pietruszki
60g pszenicy bulgur namoczonej i odsaczonej
1/2łyżeczki mielonej kolendry
1/2łyżeczki mielonego kminku
1/2łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
jajko



Przygotowanie

ciecierzycę odcedzić i opłukać w świerzej wodzie. Zmielić w robocie kuchennym lub mikserze tak by uzyskac konsystencje kaszki. Chleb namoczyć w wodzie, potem ręką mocno odcisnąć. Posiekać i zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i pietruszką+do ciecierzycy+pszenicę+przyprawy+sól i dobrze wymieszać. Zostawić w lodówce na 30 minut. Na patelni smaqżyć na głębokim tłuszczu osączać na bibułce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz