czwartek, 12 stycznia 2012

drożdżowy z bitą śmietaną i migdałami pycha

Składniki

Ciasto :

10 dkg drożdży
1 szkl cukru
1 szkl oleju
3/4 szkl mleka
4 jajka (roztrzepane widelcem)
4,5 szkl mąki pszennej

Masa migdałowa :

150 g śmietany kremówki
100 g cukru
50 g miodu
250 - 300 g migdałów w płatkach ( muszą być płatki)

Masa śmietankowo jabłkowa :
500 ml śmietany kremówki
2 śmietan fixy
5 łyżeczek żelatyny
2,5 szkl gęstego musu jabłkowego
cukier puder do smaku





Przygotowanie

Ciasto :

Do dużej miski pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, na to kolejno wlewać: olej, mleko, jajka i wsypać mąkę. Odstawić na 2 godziny NIE MIESZAĆ

W czasie gdy ciasto rośnie przygotowywujemy migdały:
Śmietanę, cukier i miód zgotować, dodać tyle migdałów aby cały płyn je obkleił wymieszać i przestudzić.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić drewnianą łyżką. podzielić na dwie części i rozłożyć cieniutko (1,5 cm) na dwóch blaszkach 25/35 cm .Na jeden placek wykładamy masę migdałową( czsami ciasta jest za dużo myślę, że zależy to od drożdży, to z reszty ciasta robię drożdżówki lub mniejszy placek np z kruszonką i jabłkami)
Każdy placek piec około 30 min w temp 180 stopni, aż do zrumienienia się. Wystudzić

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku i przestudzić. Śmietanę ubić dodać śmietan fix, cały czs ubijając dodać mus i żelatynę.
Dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Masa musi być tylko delikatnie słodka. Ja czasem nie daję wcale cukru to zależy czy mus był słodki

Przełożenie :
Na  Ciasto bez migdałów wykładamy masę śmietankowo - jabłkową i na to kładziemy ciasto z migdałami.

Gotowe Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz