sobota, 21 stycznia 2012

Kurczak w winie

Składniki

4 piersi kurczaka
20 dag wędzonego boczku
0,5 szkl. białego wina
0,5 szkl. słodkiej śmietany
łyżka mąki
sól
pieprz

****************
czas: 90 minut
porcje: 4-6
koszt: niedrogie
kalorie: troszeczkę

Przepis nadesłany przez:
Alka




Przygotowanie

Garnuszek smarujemy olejem i wykładamy cienkimi plasterkami boczku, na to układamy piersi i przykrywamy plasterkami boczku.
Wlewamy kilka łyżek wody, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy ze 40 min. Posypujemy pieprzem, odrobiną soli, wlewamy wino i dusimy dalej ok. 30 min.
W czasie duszenia nie mieszamy w garnuszku tylko przesuwamy mięsko.
Na koniec śmietanę rozrabiamy z mąką i wlewamy do wrzącego sosu w garnuszku, jeszcze chwilę gotujemy i tym sosem polewamy uprzednio wyłożone na półmisek mięso.

Przepis nadesłany przez:
Alka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz