piątek, 27 stycznia 2012

Paj dyniowy czyli pumpkin pie

Składniki

Ciasto kruche wg. sprawdzonego przepisu. Ilość taka, by wylepić formę o średnicy 22 cm.




Składniki na masę:



1 1/4 kubka puree z dyni
3/4 kubka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki
2 jajka, lekko ubite
1 kubek skondensowanego mleka
2 łyżki wody
olejek waniliowy
ewentualnie puszka masy kajmakowej





Przygotowanie

Przepis ten znalazłam w Internecie, przetłumaczyłam i zamieszczam tu :).

Zrobić ciasto kruche, wylepić nim formę o średnicy 22 cm (dno i wysoki na 3-4 cm rant). Schłodzić w lodówce min. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, włożyć formę z ciastem i podpiec przez 15 minut (ja nigdy nie obciążam ciasta kruchego surową fasolą, tylko gęsto nakłuwam widelcem, żeby ciasto się nie odkształcało).

W międzyczasie przygotować masę:

Zmieszać dynię, cukier, sól, przyprawy i mąkę w misce. Dodać jajka, dobrze wymieszać. Dodać skondensowane mleko, wodę i wanilię, zmieszać. Wylać na wyłożoną podpieczonym ciastem formę. Piec w 200 stopniach przez 15 min., zmniejsz yć temperaturę do 180 i piec ok. 35 min, póki środek się nie zetnie

 

Kiedy paj wystygnie, można go posmarować nie za grubą warstwą kajmaku. Ja tak zrobiłam, dodatkowo- dla koloru- posypałam wierzch posypką cukrową.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz