sobota, 7 stycznia 2012

Mumie

Składniki

filet z kurczaka


1 prostokąt mrożonego ciasta francuskiego na osobę


2 cienkie plastry boczku na osobę


pieczarki


cebula


sos słodko - kwaśny lub ketchup


sól, pieprz, ostra papryka


białko do posmarowania ciasta





Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wedle uznania. Odstawić na kilka godzin.

Rozmrozić ciasto (u mnie kupowane w kartoniku, 6 cienkich prostokątów).

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, przyprawy i dobrze wysmażyć (odparować całą wodę).

Kurczaka usmażyć.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować. Ułożyć tak, aby krótsze boki były na górze i na dole. Środek prostokąta nakłuć widelcem, a dłuższe boki ponacinać w cienkie paski.

Środek posmarować sosem / ketchupem. Na sos położyć trochę kurczaka, na górę pieczarki, nakryć boczkiem. Zawijać na przemian boczne paski do środka, posmarować białkiem.

Przełożyć na papier do pieczenia i piec na złoto.

Mumie można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, ale na papierze, bo do folii aluminiowej lubią się przyklejać. Przepis mam od koleżanki Isi 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz