Składniki
filet z kurczaka
1 prostokąt mrożonego ciasta francuskiego na osobę
2 cienkie plastry boczku na osobę
pieczarki
cebula
sos słodko - kwaśny lub ketchup
sól, pieprz, ostra papryka
białko do posmarowania ciasta
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wedle uznania. Odstawić na kilka godzin.
Rozmrozić ciasto (u mnie kupowane w kartoniku, 6 cienkich prostokątów).
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki, przyprawy i dobrze wysmażyć (odparować całą wodę).
Kurczaka usmażyć.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować. Ułożyć tak, aby krótsze boki były na górze i na dole. Środek prostokąta nakłuć widelcem, a dłuższe boki ponacinać w cienkie paski.
Środek posmarować sosem / ketchupem. Na sos położyć trochę kurczaka, na górę pieczarki, nakryć boczkiem. Zawijać na przemian boczne paski do środka, posmarować białkiem.
Przełożyć na papier do pieczenia i piec na złoto.
Mumie można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, ale na papierze, bo do folii aluminiowej lubią się przyklejać. Przepis mam od koleżanki Isi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz