środa, 18 stycznia 2012

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym

Składniki

SKŁADNIKI:

* 400g makaronu kokardkowego,ale mogą być też rurki lub muszelki
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* koperek suszony lub świeży
* olej/oliva
* ocet balsamiczny,ale nie koniecznie
* 250ml śmietanki słodkiej
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki masła
* vegeta,pieprz



Przygotowanie

SOS koperkowy:

Do garnka dajemy 2 łyżki masła (ja daję w płynie).Podgrzewamy aż się sklaruje.
Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników.
Zdejmujemy z palnika i dodajemy suszony koperek.Nie żałujemy!!!!
Mieszamy wszystko razem.
Wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy na wolnym ogniu do polączenia się składników.

Piersi kroimy w paseczki (jak na gulasz) i wkladamy do miseczki.Dodajemy odrobine oleju/olivy,octu balsamicznego (można nie dawać,jak nie mamy),odrobina soli,pieprz,i sporo suszonego koperku.Wszystko razem mieszamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni.Po podsmażeniu wrzucamy do garnka z sosem.

Jak już w garnku jest kurczak z sosem dodajemy goracej wody tak aby było więcej sosu.Mieszamy aby wszystko się połączyło.
Doprawiamy vegetą i pieprzem.Jak jest za mało koperku to dodajemy.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz